#skrittamer

Ett ämne som har dykt upp mycket under sista tiden är gångarten skritt och under SWB Equestrian Weeks så hade Friska Leder en skrittklocka på framridningen. Just för att påminna ryttarna och omgivningen kring hur viktigt det är att skritta mycket. 

Professor och veterinär Eva Skiöldebrand är en av flera kompententa personer som förespråkar just mycket skritt och under hennes föreläsning i Flyinge så pratade hon mycket om vikten av att skritta. Hon sa att en sak är viktigare än allt annat när det kommer till en hållbar häst och en god ledhälsa hos hästen, det är mycket skritt och framförallt en ordentlig framskrittning.  Eva berättade vidare att skritt är en mycket viktig gångart för att ledbrosket i hästens leder ska kunna näringstillförsel på ett naturligt och effektivt sätt, självklart tillsammans med varierad ridning på olika typer av underlag. 

Nu tänker många säkert att detta är ingenting nytt och det vet alla hur viktigt en framridning är. Sant men vet verkligen alla? 

Pratas det om vikten av skritt på dagens ridskolor? 

På utbildningar för ryttare och föräldrar? 

Hur ofta pratar tränare med deras elever om grunderna? 

Skrittar ni fram eller leder hästarna 10 min innan en hopp eller dressyrträningen börjar? 

Ja, alltså innan utsatt tid för träningsstart. 

Jag själv har fått en grym tankeställare, oavsett vad man redan kan och vet eller inte kan och inte vet så behöver i alla fall jag påminnas kring vissa viktiga rutiner och försöker ständigt titta på klockan i ridhuset när jag skrittar fram, minst 10 min – gärna 15 min. När vi rider ut så är det enklare då är det inte lika tråkigt om ni förstår vad jag menar, att skritta fram är inte det roligaste som jag vet och jag börjar ofta att trava alldeles för tidigt. För min del handlar det om att bli påmind om varför jag gör saker och då är det ju helt plötsligt väldigt motiverande, jag gör det för min häst ska hålla längre och må bättre. Som sagt enkelt! 

Det är många som både skrittar fram och skrittar av ute innan ett pass i ridhuset, det är nog mer inspirerande för den personligheten som jag har. Man får hitta sina egna sätt och sin egen väg. Det jag vill skicka med är, glöm inte bort att låta hästarna skritta mycket. 

Vi kanske ska starta en ny # (#skrittamer) 

Kram S 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *