Presentera hinder

När det är dags att hoppa linjer på träning och tävling så är det många ryttare som fokuserar på vad som inte får gå fel och börjar rida enbart med sin hand och skänkel. Det blir då väldigt lite känsla, sits och röst. Kommunikationen med din häst är avgörande, för hästens skull. 

Här gäller det att fokusera på hur du vill att det ska kännas och hur det inte får kännas. Om du har en negativ inställning eller känsla så behöver du öva på hur du kan få din hjärna att tänka annorlunda. Jag brukar säga till de jag coachar att inte bara repetera banan utan också gå igenom för sig själv hur känslan ska kännas, från start till mål, i varje sväng, på varje linje. Det är någonting som jag tror är viktig, ta gärna fram en runda i tanken där känslan var precis så som du önskar att det ska vara. 

Det är väldigt vanligt att höra ”jag måste komma rätt på hindret” och skulle önska mer av ”jag behöver presentera hindret för hästen på absolut bästa sätt”. Med det menar jag att rida hästen rytmiskt i balans och finnas hos hästen för support för att den ska kunna hoppa hindret så enkelt som möjligt oavsett om det blir lite tidigt eller nära. När ryttaren rider med för mycket hand och broms eller börjar jaga inne banan, det är då hästen blir osäker, ni tappar rytmen och ser inte er distans. 

Det viktigaste arbetet för att minimera dessa situationer är att jobba med markarbete och basen i ridningen. Att jobba med att hästen tar din hjälper oavsett om det är ute i skogen, över hinder eller i ridhuset. Du behöver jobba med att hästen blir lydig för din sits och hjälper utan behöva skänkla på allt vad du kan eller bromsa allt vad du kan, för det är då det blir orytmiskt och svårt att presentera hinderna på bästa sätt. 

Eftersom vi inte vill hoppa för ofta och inte slita på hästarna så förespråkar jag mycket bommar och småhinder med olika linjer och distanser. Exempelvis kan man bygga upp både på rakt och böjt spår 4 galoppsprång, där man varierar med 5,6 och 4 steg, Jobba med att hästen kan korta och länga sig med hjälp av din sits och variera den. Genom att få till galoppen på hästen och att nyttja registret den har så kan du sedan påverka den likadant på hinder och veta vad som behövs för att just din häst ska nå fram på ett bra sätt på relaterade avstånd. Att beskriva känslor är svårt och ridningen handlar så mycket om det, därför är det viktigt att både tänka på och träna på hur du vill att känslan ska vara. 

Glöm inte att precis som med allt annat så krävs det tålamod, support och engagemang för att bli bra på just detta. Vi vill hitta en harmoni med hästen som gör att vi tränar lika bra som vi tävlar. Är du och din häst bäst på att träna eller tävla? Hur kan du hitta kopplingar som gör att du kan ta med dig det positiva från det ena momentet till det andra. Vad tror du krävs för att applicera träning på tävling och vise versa, till syvende och sist så mår både du och hästen bäst av att hålla er till en röd tråd och bra nyttiga upplevelser både på och utanför tävlingsbanan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *