Krav & förväntningar

Att ha häst ställer många krav och förväntningar från dig själv, från hästen och från din omgivning. Med all rätt , att ha häst är ett stort ansvar och ingenting som man kan lägga i en låda och stänga bort när det inte känns motiverande, när regnet öser ner eller när resultaten inte är som du önskar. 
Att ha häst handlar om att ta ansvar, att vara medveten kring det från början och att ha verktyg att göra det på bästa sätt. 


Jag tror att man med allt man gör i livet behöver små pauser för att samla energi för att orka kämpa och för att lyckas med sina mål. Att vara i stallet med sin häst tankar energi för de flesta men även livet med häst behöver tankas energi ifrån andra håll. En fika på stan med kompisar, en skidresa eller en riktigt bra bok är några exempel för detta. 
Det är här samarbetet kommer in och hur ni som föräldrar kan supportera era ungdomar. Missförstå mig inte nu, jag tycker att ungdomarna ska göra stalljobbet och allt som hör till med att ha egen häst.

Dock tror jag på att ungdomarna tillåts få en paus och göra någonting helt annat någon dag då och då. Det är som med vanliga relationer, jobb, föräldraskap. Jag tror det är bra att sakna någonting och att tanka energi på andra sätt ibland. Utanför det som tillhör stressen i vardagen. 


Det är mycket prestationsångest i vår värld, i tidig ålder. Jag ser bara på min egen son, som snart är 6 år och redan har stora krav från lärarna i skolan och sakta sätter press på sig själv. Hur hanterar man det på bästa sätt? Hur får jag honom som förälder att känna att det är kul att gå i skolan, att få utrymme att utvecklas men samtidigt hitta sin egen person och få lov att vara den han är.

 
Jag är varken psykolog eller pedagog med tror på att ha en dialog och att hjälpa varandra i familjen. Vad är det som krävs för att du som ryttare ska lycka med det du har som mål med din ridning? Vad är det som krävs? Hur kan pusselbitarna falla på plats? 
Oavsett hur ni väljer att ta er an träning, stallsysslor, tävlingssammanhang och planering av er tid i er familj så glöm aldrig bort att ridning handlar om känsla. Känsla i sadeln, känsla i hanteringen av er häst.

Lämna era frustrationer från vardagen hemma så de inte hamnar i miljön tillsammans med er fyrbenta vän. Ta korta pauser när det behövs, var medveten om ditt eget beteende. 
Kram S 

Foto: Dan Wernberg

2 Comments on “Krav & förväntningar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *