Att förbereda för nästa säsong…
Jag har aldrig förstått det här med sommarvila för tävlingshästar, på sommaren när det är som skönast klimat att rida ute, tävla på fina tävlingsplatser, konditionsträna på stranden då tycker jag inte att det är dags för en längre vila.
Däremot under vinterns kallaste månader så brukar alltid mina hästar få ta det lite lugnare 2-3 veckor och sedan en lugn igångsättning igång på ca 1-2 veckor. Jag inbillar mig att framförallt de yngre hästarna smälter tidigare månaders träningar och nästan alltid är det som att ”polletten” har ramlat ner när man sätter igång hästen lite försiktigt igen.
Det är såklart viktigt att trappa ner och trappa upp träningen och att man har koll på att trappa ner kraftfoderstatenordentligt så att hästarna inte får kolik och att man ger förebyggande tillskott för just tarmarnas funktion. Första veckan på vilan brukar jag rida ut några lätta pass endast i skritt och lite trav det är även bra att longera eller tömköra litelätt ett par dagar i veckan, likadant gör jag när jag sätter igång hästarna igen. När det är riktigt kallt och hårt är det inte många hästar som rör sig alls i hagen och har man då ingen skrittmaskin eller löpband så är det super viktigt att hästen får röra på sig även om den ”vilar” från träning och tävling.
Exempel:
Vecka 1-2 uteritter varvat med lättare longering eller tömkörningspass
Vecka 2-3 skrittmaskin, skrittband eller skritt för hand
Vecka 3-4 uteritter varvat med lättare longering eller tömkörningspass
Jag förespråkar alltid en bokad veterinär kontroll efter sista tävlingen på hösten/vintern. Oavsett vilken nivå du och din häst tävlar på så är grundförutsättningen för att lyckas att ha hälsokontroll på sin häst. En veterinär check kan man behöva göra flera gånger per år beroende på häst men just vinterkollen är viktig att ha bokad. Jag brukar försöka boka tid i god tid eftersom de bästa veterinärerna oftast är otroligt fullbokade just i denna period.
Exakt vad ni gör med er häst på denna kontroll tycker jag är viktigt att ha i en dialog tillsammans med er veterinär, veterinären är experten på detta. Men ett vanligt böjprov, genomgång av rygg och även ett blodprov tycker jag är grunden. Jag brukar även boka tid hos min kiropraktor i samband med vintervilan. Även vaccination och tandkontroll är lämpligt att göra under dessa månader.
Träningen under höst och vinter när det inte är så mycket tävlingar så tycker jag att det är bra att fortsätta jobba lösgörande och starkande arbete, så mycket ni kan ute i skog och mark för konditionsträningen och när det gäller hoppningen så förespråkar jag gymnastikhoppning och lydnadsövningar. Inga höga hinder utan mycket studs och markarbete i hoppningen.
Tveka inte att återkomma till mig om ni har några frågor.
Kram S