Ny häst på väg

Jag har i tidigare inlägg pratat lite kort om inköp av en häst eller ponny, men vad händer därefter? Tiden efter ett hästköp är en väldigt viktig tid.

Nu har ni provat olika hästar, ni har vägt alla fördelar och nackdelar och jämfört de olika hästarna och ni har tagit ett beslut på den hästen som passar bäst in i er familj. Hästen är också veterinärbesiktigad, betald, kontrakt är skrivet och hästen står alldeles snart i ert stall. Oavsett om man är nybörjare eller proffs så är det en hel del saker man behöver tänka på.  

Det finns några frågor som är viktiga att ställa till säljaren för att kunna planera in inköp av utrustning och underhållning av hästen.

Senaste skoning
Senaste vaccinering
Senaste tandläkarbesök
Senaste kiropraktor / massagebesök
Storlek på utrustning
Typ av utrustning (ta gärna bilder för minnets skull)
Sadelutprovning
Typ av foder, hur ofta och hur mycket

Det bästa är om säljaren kan skriva ner svar på allt detta inklusive alla tips och råd som de har upplevt har fungerat på bästa sätt i deras miljö. Även hästens rutiner i hagen,  vilka klockslag för utfodring, hur ser en träningsvecka ut för ponnyn etc. Givetvis kan ni sedan finjustera och anpassa efter hur ni vill ha det men det är en väldigt bra grund att stå på och kunna blicka tillbaka till.

Om ni tänker byta foder och tillskott så är det väldigt bra att göra detta succesivt så köp till en säck av hästen tidigare fodersorter och blanda varsamt med det nya, hästar har känsliga magar så därför är det en väldigt bra introduktion för hästen.

Det är en stor omställning för en häst att byta ägare, ta det därför extra lugnt i början. Hästar är vanedjur och hästen är van vid en typ av miljö och rutiner i många fall under flera års tid. Det är ganska vanligt att hästarna blir skadade under den första tiden hos sin nya ryttare, men det viktigaste tycker jag är hur man bygger förtroende och lär känna sin nya häst från början. Allt detta handlar om ledarskap och hur du vill bygga en långsiktig relation med din häst.

Det är kanske konstigt att jämföra en häst med ett barn men det är ungefär som när man får en bebis. Alla vill såklart hälsa på, klappa på hästen och finnas runt den. Såklart i välmening men hästen behöver lugn och ro och få lära känna sin nya miljö och familj under så lugna förhållanden som möjligt. Att låta kompisarna prova din nya ponny är ingen bra idé utan låt det ta tid för allas skull.

Första veckan i ett nytt stall så tycker jag att man låter hästen få känna på miljön i stallet och i hagen och att man leder hästen på inhägnad yta första dagen och sedan kan man skritta den ett par dagar. Tänk på att ta med dig ett erfaret och lugnt ekipage om möjligheten finns när du skrittar ut första gången, alternativt så blir det en härlig promenad tillsammans med mamma eller pappa.

Vecka två tycker jag det är bra att ha en eller två lätta dressyrträningar inbokade med din tränare. Anledningen till detta är precis det jag skrev i början att få till en lugn miljö där ni lär känna varandra, en tränare kan hjälpa dig med det direkt från start utan att för den skull pressa hästen för hårt.

Den tredje veckan tycker jag att du ska boka en dressyrträning och en träning med din hopptränare. Jag tycker det är viktigt att göra hoppträningen lite lätt och rolig med mest bommar på marken och kanske något enstaka småhinder.

Den första månaderna är det viktig att ta hjälp från någon du litar på och ha en bra planering, desto mer du hittar ”knapparna” desto fortare kommer ridningen och förtroendet mellan er att fungera. Generellt sätt så brukar man säga att det tar 6 månader för en erfaren ryttare att rida in sig på en ny häst, mer realistiskt är 1 år. Det är väldigt bra att ha med sig det från början så att inte pressen du sätter på dig själv och hästen blir för hög. 

Umgås med din nya ponny men gör det i lagom dos, ponnyn behöver lugn och ro för att landa i sin nya miljö.

Lycka till, kram S

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *