Synergi mellan ryttare och föräldrar

Idag tänkte jag skriva lite om relationer mellan föräldrar och ryttare.

Mitt viktigaste råd är att låta ryttaren sätta en målbild och att ni alla är överens och kan ta i hand på den målbilden, ta gärna hjälp av er tränare men tänk på att ni som föräldrar måste stå bakom.

Jag tycker det är viktigt att du som förälder hjälper till och coachar fram ett mål som är realistiskt för ditt barn och er häst. Min erfarenhet säger att när man själv kommer fram till svaret och sedan säger detta högt då blir det också en motivator och någonting som man själv kan ta på. Därför är det viktigt att låta detta samtalet ta tid och att även sätta delmål på vägen. Detta behöver inte vara gul & blå rosetter på tävlingsbanan. Det kan vara att kunna rida ut sin häst själv eller att klara göra fina avsaktningar på ridbanan.

Det är bra att han en vision och ett långsiktigt mål för er som ekipage, det blir oftast en bra drivkraft och lättare att lägga upp sin plan därefter tillsammans med sin tränare. Jag vill återigen uppmuntra till att sätta delmålen, det är viktigt både för ryttare och häst att få känna sig duktiga och känna att de är på väg någonstans. Vi ryttare firar de små framstegen alldeles för sällan!

Det är också viktigt att prata om den mentala delen i stallet, på träningen och i tävlingsmomentet. Vilket upplägg är bäst för ert ekipage?
Det är viktigt att det inte blir ett stressmoment, negativ energi eller frustration i onödan kring hästen. Vissa föräldrar har en viktig uppgift i att säkerställa saker runtomkring men kanske inte är det bästa sällskapet inne på exempelvis en framhoppning.

Vad mår ditt barn bäst av? Hur ska upplägget se ut innan, under och efter en tävling? Prata om detta, desto mer ni kommunicerar och ställer öppna frågor kring olika moment desto enklare och roligare blir uppgiften.

Om du som förälder blir nervös och kanske tycker att klassens hinder ser för höga ut, hur hanterar du det då? Vad säger du till ditt barn före bangång och start? Reflektera gärna lite över dessa olika delar och återigen prata om vad som är bäst för er och er häst.

Det är ca 3 minuter totalt inne på banan, dessa minuter avgörs till största del hur planen inför ser ut, den mentala biten. Det bästa med detta är att man kan träna på det och förbättra det. När man är medveten om sina behov, målen är satta och vilken ton och relation som är den bästa för häst och ryttare då har man kommit väldigt långt.

Kram S

3 Comments on “Synergi mellan ryttare och föräldrar”

  1. Jag skulle jätte gärna vilja veta lite tips på övningar som man kan göra om man har en väldigt spänd och tittig häst! Tacksam för svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *