Mitt liv med häst

Ärligt talat hade jag inget val. Jag växte upp på en gård utanför Höganäs som en gång byggdes av min farmor och farfar. Förutom lantbruket hade de Welshponny-uppfödning och jag fick min första C-ponny Any Triss av farfar när jag var nyfödd och satt på hästryggen redan innan jag tog mina första steg. Även mina föräldrar levde med häst, i allra högsta grad. Pappa var tävlingsryttare och red svår hoppning, bland annat i Falsterbo. Mamma utbildade sig till ridinstruktör på Strömsholm och blev sedan ridlärare på Helsingborgs FRK. Liksom pappa tävlade hon i svår hoppning, dessutom i dressyr och fälttävlan. Som tränare har hon utbildat mängder av elever till landslagsnivå. Med den bakgrunden är det inte så konstigt att min karriär som ryttare och tränare startade tidigt. Här följer några av höjdpunkterna.

Image

1992

Vid 10 års ålder rider jag mitt första SM på B-ponnyhingsten King CO
och C-ponnyn Enterprise. På dessa ponnyerna red jag även DM i fälttävlan och NM i ponnygalopp med både medaljer och fina placeringar.

1996 -1998

Mina största framgångar inleds med irländska C-ponnyn Grallagh Grey
och vi blir Sveriges vinstrikaste ekipage alla kategorier under tre år i rad. Framgångarna fortsätter med Ella. Vi vinner två SM-guld, Svenskt Ponnyderby och två NM-silver. Ella blir dessutom tvåa i Prins Carl Philips Pris i Globen och vi vinner även höjdhoppningen på Strömsholm med höjden 155 cm.

1997

Seger i Caran Cup-finalen i Msv A i Varberg, SM-guld i lag och SM-brons individuellt med svenskfödda C-ponnyn Tiara.

1998

Ännu en seger i Caran Cup i Varberg, en tredjeplats i Svenskt Ponnyderby, ett lagbrons i SM samt ett lagbrons på EM i Frankrike med irländska
D-ponnyn Three Stars, som blir placerad i 13 internationella Grand Prix-klasser. Även D-ponnyerna Born Spicy och Bookmaker blir placerade
i internationella Grand Prix-klasser.

Lagbrons i SM på Strömsholm där jag rider som junior
på storhästen GRC Magitza

1999

Andraplats i Agria Junior Cup på Elmia med Little Arrows

Three Stars vinner Ridsport Ponny Cup på Elmia och blir 2:a placerad i ponny GP topp 10 på Göteborg Horse Show i Scandinavium. 

1999 – 2005

Vår häst Lucky Car Joter vinner SM-guld inomhus, SM-brons utomhus samt SM-guld i lag. Han deltar även i Sveriges EM-lag i Ungern och har placeringar i internationell 155-hoppning.

2000 - 2006

Med hingsten Acacio rider jag unghäst-VM i Zangersheide i Belgien, samtidigt som jag har ytterligare två hästar uttagna till samma tävling: 7-åringen Calover och 6-åringen Rising Star. Calover blir tredjeplacerad som 7-åring i Falsterbo och som 8-åring deltar han i Göteborg Grand Prix i Scandinavium och får placeringar i både Borås och Kungsbacka.

Bästa svensk genom en 2:plats i Krafft Ungdoms GP på Göteborg Horse Show i Scandinavium med Lucky Car Joter.

3:e plats i Falsterbo Ungdoms GP på Lucky Car Joter som också gav en biljett till de internationella senior klasserna där vi placerade oss. 

2005 - 2010

Med hästarna Calover, May Day och Oxford rider jag många stora internationella tävlingar och når flera placeringar. Under denna period samarbetar jag också med både Rolf-Göran Bengtsson/Bo Kristoffersen i Tyskland och John Whitaker i England. En otroligt lärorik tid!

SOPHIE SOM TRÄNARE

Engagemang och passion är Sophies nyckelord. Utan passion för hästarna och eleverna så hade jobbet blivit svårt – men det förutsätter ett djupt engagemang i hur varje enskilt ekipage utvecklas, hur häst och ryttare växer tillsammans och finner glädje i sitt vardagliga jobb.

Image

Här kommer Sophie in och stöttar med den coachning, rådgivning och mentala träning som krävs för att nå de uppsatta målen. Hon har stort fokus på grunderna och att hästarna fysiskt och mentalt ska må bra för att lyckas prestera sitt bästa.

På Sophies träningar lyfts ekipagets prestationer fram i en öppen dialog och med en direkt, konstruktiv feedback. Varje träning anpassas utifrån en träningsplan för hela året och i nära samråd med både elev och föräldrar.

Sophie varierar med studs, serier, teknik och lydnadsövningar tillsammans med ren banhoppning. En varierad träning är förutsättningen för en hållbar och glad häst och gör också att ryttarna lär sig den tekniska ridningen och finner den rätta känslan, känslan på ett utmanande men roligt sätt.

Det finns också möjlighet att träna endast markarbete, alternativt att Sophie rider er häst på marken om behovet finns för det. På så vis så blir träningstillfällena fler och det blir lättare att följa träningen och situationsanpassa upplägget om det skulle behövas inför en tävling.

Det viktigaste är inte de 60 minuterna vid träningstillfället utan det är lika viktigt med planeringen, både före och efter, med foder, utrusning, samarbete med föräldrar, dressyrtränare, hovslagare, veterinär. Kort sagt: Sophie arbetar med helheten, med allt som gör livet med häst så bra som någonsin möjligt.

Sophies styrka är att knyta kontakter, bygga relationer och utveckla samarbeten med andra, så att helheten byggs upp och främjas av olika kompetenser. Allt få att nå det resultat som önskas på tävlingsbanan.

SOPHIE SOM LEDARE

Sophie har en mångårig bakgrund inom IKEA, där hon har arbetat med direkt utveckling av chefer, ledare och specialister och affärsverksamhet. Utgångspunkten har alltid varit IKEA:s värderingar och kultur, parad med övertygelsen att människor som tränas att leda sig själva i nästa steg kan leda andra och bygga starka, långsiktiga relationer inom organisationen. Därmed utvecklas både verksamheten och resultaten.

Image

På IKEA har Sophie själv genomgått alla ledarskapsutbildningar, till exempel My Conscious Leadership, Coaching, Mentoring, Situationsanpassat Ledarskap, Development for Leaders, High Potential Program och Team Development Training.

De senaste åren på IKEA hade Sophie även globalt ansvar för IKEA Leadership Fundamental, ett utbildningsprogram för nya chefer från alla IKEA:s marknader.

Sophie var också globalt ansvarig för utbildningen av nytillsatta logistikchefer.

Förutom dessa utbildningsprogram har Sophie arbetat mycket med individuell coachning och mentorskap. Hon har också egen erfarenhet av arbete som ledare, bland annat som logistikchef och kommunikations- och inredningschef på IKEA Malmö, där hon även ingick i ledningsgruppen.