Nytt år, nya möjligheter

Tävlingarna är igång igen, det är inte så mycket uppehåll som det var förr i tiden utan nu vilar man över jul och nyår och sedan kör det igång igen. Om man vill! Just nu jobbar jag mycket avsuttet med mina elever och deras föräldrar kring deras tävlingsplanering och elevens målsättning.  

Det är viktigt att göra en bra tävlingsplanering och att göra en ännu bättre träningsplanering. Det går inte att göra på året om hela tiden och att toppa formen till de viktigaste tävlingar är inte lätt men absolut inte någonting omöjligt. Givetvis kan allt hända och planen är bara just en plan, den är en fingervisning på vart ni är på väg och den kan komma att ändras. Den ger fokus och struktur i teamet och man kan planera och visualisera det kommande året. Vi brukar fokusera på kommande sex månaderna, ibland endast kommande tertial. 

Ta hjälp av er tränare att kika in på planen, sätt era mål och lägg upp träningsplaneringen efter densamma. Tänk på att målen ska inspirera och utmana dig samtidigt som de är realistiska och glöm inte de viktiga delmålen. 

Förutom faktiska tävlingsmål så glöm inte andra viktiga mål som gör att helheten knyts samman. Det kan vara att lära din häst byta galopp, att med hjälp av verktyg behärska sin nervositet, att våga galoppera i skogen eller att lära sig bandagera din häst. Det finns massor av exempel som är lika viktigt som en felfri runda i LA. Bygg era mål på både och, det är en bra utgångspunkt tycker jag. 

Det spelar ingen roll hur talangfull du är som ryttare om du jobbar utan en plan, utan passion och hårt arbete så blir planering bara text på ett vitt papper. Behåll fokus även när det känns motigt så ska du se att du kan lyckas med det som igår kändes helt omöjligt. 

Kram S 

Jag känner att jag behöver skriva av mig lite. Vi alla sliter så hårt med våra hästar, med den sporten för att vi älskar just hästar. Oavsett om vi gillar människor eller inte gillar människor så behöver vi för att kunna lyckas rent sportsligt kunna hitta sätt att umgås med människor och bygga relationer. Det kan vara småskaligt eller storskaligt beroende på vem man är eller kanske mest hur man är. Det viktigaste är ändå respekten mot varandra och att vi alla är olika med olika förutsättningar.

Jag blir på riktigt ledsen och ganska förbannad när jag hör hur den ”svenska avundsjukan” som alltid finns där lite runt hörnet gör sig påmind, en vass gliring eller en tråkigt kommentar. Nej, det är faktiskt helt fel att kalla det den svenska avundsjukan. Det är för mig totalt respektlöst och när föräldrar beter sig mot barn med noll respekt då vill jag istället kalla det mobbing. 

Om ni funderar lite så finns det många exempel. Jag hör ibland att vuxna endast kommenterar när en tävling gått dåligt, inte när det gått bra. En liten ryttare på 7 år får en ny fin ponny, på första träningen så är det ytterst få som kommenterar ”så söt hon är” eller bara ett enkelt ”grattis”. Vuxna människor som vet hur mycket det betyder för ett barn att göra en bra runda eller att få en ny kompis. Det tisslas och tasslas på läktaren, den gör si och den gör så men sällan en rak feedback när någon går över gränsen eller ett vänligt ord när man som mest eller minst behöver det. En del säger ifrån direkt, all heder till er. Jag tycker att det är viktigt att säga ifrån när hästar eller barn behandlar illa och jag lovar att göra det ännu oftare. Det är absolut inte ok! 

Det är vi vuxna människor som ska vara förebilder till våra barn. Det är väl inte så svårt att kunna säga grattis så roligt eller ett gott ord till någon som fått en ny ponny. Det är väl inte så svårt att kunna ge en hjälpande hand om någon behöver det.  Om du vet att resultatet inne på banan var skit, varför hör jag då frågan ”var du nolla”? Jag är faktisk bekymrad över klimatet som har blivit. Vi alla har olika mål, olika utrustning, plånbok och erfarenheter men att glädjas åt andra borde väl vara ganska enkelt? 

Ridsporten är en arena som ska vara en plats att växa, att må bra, en frihetszon och en plats att kunna få vara med den vi älskar allra mest. Kan vi inte alla bara ta fram våra hjärtan och se till att det förblir så?

Vi måste se till att våra barn blir sedda och lika viktigt andras barn likaså. Förutsättningarna är olika men medmänskligheten behöver inte vara annorlunda för det, vi har trots allt en väldigt viktig faktor gemensamt.  Som jag har skrivit innan, vi alla är förebilder till någon. Låt oss ta i hand på att verkligen vara det och stoppa denna mobbing inom ridsporten samtidigt som vi säkerställer att hästens och ungdomarna välmående är det absolut viktigaste. 

Morgonens tankar…

Måndag morgon, Nemo lämnad i skolan och jag sitter på vad jag anser är Helsingborgs mysigaste Café – Etoile. Det är någonting med detta stället som gör att jag kan tänka, mycket tid för reflektion men också perfekta stället för möten och samtal. Har du också något sådant ställe där nu verkligen kan slappna av på men ändå få saker gjorda?  

Reflektion är så viktigt och idag reflekterar jag över helgen som varit. Jag tittar på Equisport på min runda från igår, mina elevers rundor från helgen och funderar på som vi ryttare oftast alltid gör vad som kan bli bättre. Att skriva här just nu är en del av mitt sätt att reflektera. Jag har alltid skrivit mycket redan som liten men också i olika krönikor som chef och ledare på IKEA, det är ett av mina sätt att rensa huvudet. 

Jag och Benny hade en grym runda på gång igår, men sedan på sista hindret i omhoppningen så slutar jag rida och kommer alldeles för nära. En fin sjundeplats men ändå så onödigt, så hur kan jag hålla ihop det ridmässigt tills nästa gång. Vad behöver jag jobba mer med i vardagen? Jag funderar på hur känslan var mellan hinderna och tittar på hur min sits är och hur hästens språng är – hur vi kommunicerar. Herregud så häftig han är Benny B, får nypa mig i armen. 

Noterar det positiva och klurar på träningen hemma, markebetet. Yes folks! Markarbetet är och förblir alltid den stora avgörande grunden för att lyckas på hoppbanan, så är det bara. Är nöjd med Bennys styrka, han har blivit så mycket starkare i kroppen och hoppar genom kroppen på ett mycket bättre sätt. Han har roligt och bockar både på framhoppningen och efter första hindret. Men jag behöver få honom mer flexibel i sin galopp mellan hinderna, det är lätt att rida Benny när det är längre distanser eller där man kan plocka bort ett steg men när det är exempelvis 4, 5 eller 6 steg lite tight så är vi inte tillräckligt samspelta för att göra jobbet enkelt som på en distans där det egentligen är långt för många andra, då flyter det perfekt. 

Kapaciteten som han besitter och sin enorma galopp är en stor styrka för att kunna hoppa större banor, det är jag som behöver få mer ordning och reda på lydigheten och en mer flexibel galopp. Tur det är vinter nu (jag avskyr vinter) så vi har tid på oss att jobba med detta, markarbete med och utan småhinder (jag älskar dock markarbete) rakriktning, länga, korta, balans, förvänd galopp och skolor. Ja ni vet, det gäller att hålla i och att fortsätta jobba. 

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för alla mina elever, fy fasiken så grymma ni är! 

Alla mina elever tränar markarbete för tränare minst en gång varje vecka, de är noga med sina hästar, med kiropraktorer, tandläkare, vet checks, foder, hovslagare och har en väldigt ödmjuk inställning till oss i teamet men framförallt till sina hästar. Att förstå vikten av ett bra team, helheten, varierad träning är svårt utan hästbakgrund men det är så fantastiskt roligt att kunna ha en öppen dialog både med elever och föräldrar. Detta leder också till fina resultat med en bredd från lägsta till högsta nivå. Varje steg framåt är en seger, oavsett höjd på hinder. Fortsätt kämpa i med och motgång, var nyfikna och fortsätt vilja utvecklas, ni är duktiga! Tack för att ni ger mi all denna energi, den är guld värd. 

Vi hörs, kram S 

#skrittamer

Ett ämne som har dykt upp mycket under sista tiden är gångarten skritt och under SWB Equestrian Weeks så hade Friska Leder en skrittklocka på framridningen. Just för att påminna ryttarna och omgivningen kring hur viktigt det är att skritta mycket. 

Professor och veterinär Eva Skiöldebrand är en av flera kompententa personer som förespråkar just mycket skritt och under hennes föreläsning i Flyinge så pratade hon mycket om vikten av att skritta. Hon sa att en sak är viktigare än allt annat när det kommer till en hållbar häst och en god ledhälsa hos hästen, det är mycket skritt och framförallt en ordentlig framskrittning.  Eva berättade vidare att skritt är en mycket viktig gångart för att ledbrosket i hästens leder ska kunna näringstillförsel på ett naturligt och effektivt sätt, självklart tillsammans med varierad ridning på olika typer av underlag. 

Nu tänker många säkert att detta är ingenting nytt och det vet alla hur viktigt en framridning är. Sant men vet verkligen alla? 

Pratas det om vikten av skritt på dagens ridskolor? 

På utbildningar för ryttare och föräldrar? 

Hur ofta pratar tränare med deras elever om grunderna? 

Skrittar ni fram eller leder hästarna 10 min innan en hopp eller dressyrträningen börjar? 

Ja, alltså innan utsatt tid för träningsstart. 

Jag själv har fått en grym tankeställare, oavsett vad man redan kan och vet eller inte kan och inte vet så behöver i alla fall jag påminnas kring vissa viktiga rutiner och försöker ständigt titta på klockan i ridhuset när jag skrittar fram, minst 10 min – gärna 15 min. När vi rider ut så är det enklare då är det inte lika tråkigt om ni förstår vad jag menar, att skritta fram är inte det roligaste som jag vet och jag börjar ofta att trava alldeles för tidigt. För min del handlar det om att bli påmind om varför jag gör saker och då är det ju helt plötsligt väldigt motiverande, jag gör det för min häst ska hålla längre och må bättre. Som sagt enkelt! 

Det är många som både skrittar fram och skrittar av ute innan ett pass i ridhuset, det är nog mer inspirerande för den personligheten som jag har. Man får hitta sina egna sätt och sin egen väg. Det jag vill skicka med är, glöm inte bort att låta hästarna skritta mycket. 

Vi kanske ska starta en ny # (#skrittamer) 

Kram S 

Har du bestämt dig?

Jag läste precis en artikel om vad våra hoppstjärnor Jens Fredricsson och Maria Gretzer tycker är viktigt att tänka på och som dessutom inte kostar någonting vilket är följande 10 punkter: 

  1. Komma i tid
  2. Kroppsspråk
  3. Attityd                            
  4. Energi
  5. Vara förberedd             
  6. Passion
  7. Anstränga sig               
  8. Öppen för coachning
  9. Arbetsmoral                
  10. Göra det lilla extra

Dessa 10 punkterna använder sig många större företag också av i samsyn och möten med sina anställda. Exempelvis använde vi dessa punkterna ofta i ledarskapsutbildningar på IKEA och det är här som jag finner det extra intressant. 

Alla dessa 10-punkterna som Jens, Maria och stora företagsledare använder går att applicera i alla sammanhang och är väldigt viktiga att tänka på. Vi alla tar oss an punkterna på olika sätt och anser de vara olika viktiga. Poängen som Jens och Maria vill skicka med är dock att allt detta är gratis och i en värld inom ridsporten där många pratar om att allt är så dyrt så kan man påverka väldigt mycket själv som inte kostar någonting mer än självledarskap och disciplin. 

Jag tänker inte dra alla över en kant, men måste ändå ställa frågan i vad det är som gör det är ok att gång på gång inte respektera andra (framförallt sin häst) genom att inte jobba med dessa punkterna. Det finns många yrkesgrupper inom ridsporten och hur många gånger har jag inte väntat på hovslagaren flera timmar efter utsatt tid, utan ett telefonsamtal eller en ursäkt. Som tur är så har jag idag en både fantastiskt kompetent hovslagare som dessutom är väldigt kommunikativ. Ibland undrar jag vad det är som gör att det är ok inom hästvärlden att inte komma i exempelvis i tid där det inom alla andra branscher hade varit allt annat än ok.

För att rida och göra livet med häst riktigt bra så är min personliga åsikt att PASSIONEN är nummer ett. Har man passion för hästarna och vardagen med häst så har man grunden för att lyckas med övriga punkter. Har man inte passionen så blir det genast väldigt svårt. 

När vi hade seminariet kring den Hållbara Hästen under SWB Equestrian Weeks så pratade Kristian Von Krusenstierna bland annat om hans upplevelse kring power walk. Hästarna behöver gå mycket och särskilt på tävlingar där de inte kan röra sig fritt i en hage eller finns möjlighet till skrittmaskin. Ett exempel han drog som jag har reflekterat mycket över är när ryttarna har varit ute med sin häst på tävling och säger ”vi har varit ute och gått i 50 minuter” varav dessa 50 minuter består av att beta hästen, stirrandes på sin mobiltelefon och 5 minuter skritt fram och tillbaka till boxen. Det är inte att ha varit ute och gått med sin häst, även om hästen blev lycklig av att komma ut och beta så kan man inte tro resultatet av 45 min betande kontra 45 min skritt är det samma. Det handlar om att vara medveten om vad man gör och varför man gör de olika sakerna med sin häst. 

Fundera lite på dessa 10 punkterna och börja med de som du är bra på, var stolt över dessa och välj vilka du vill fokusera på att utveckla och vara lite extra medveten kring. Berätta det för dina föräldrar och ditt team så att de kan hjälpa dig att hitta sätten för att lyckas i din vardag med din häst. Motivatione måste komma från dig själv, har du bestämt dig? 

Kram S 

Kunskap, förmåga & motivation

Jag hör väldigt ofta ordet kompetens, kompetens är någonting väldigt värdefullt. Kompetens innefattar tre olika saker – det innefattar kunskap, förmåga och motivation. 

Om vi funderar lite på dessa tre delarna, vad betyder de för dig? Vilken tycker du är den viktigaste i din satsning?

Kunskap tycker jag är någonting man får genom ett intresse för hästarna, för sporten, genom att vilja utvecklas, inspireras och lära sig mer hela tiden. Kunskap om hästen genom att spendera mycket tid med den både på marken och i sadeln. Kunskap är någonting man bygger genom att umgås med erfarna människor.  Det är någonting man aldrig kan förringa men också någonting som man hela tiden kan utveckla.

Förmåga är vilken potential du har som ryttare. Det innefattar just att snabbt kunna läsa av sin häst, timingen och känslan vid ridning. Känsla för rytm och balans, känsla för om hästen känns glad, frisk och hur den utvecklas under eller utan ryttare. Känsla för vilken typ av träning hästen och du behöver dagligen. Det fina med just förmågan hos oss ryttare är att vi kan träna på att förbättra oss om vi är medvetna kring vad vi behöver utveckla. Vi är bra på olika saker, ridningen sitter så mycket i antal medvetna ridtimmar i sadeln. 

Avgörande för att kunna göra båda ovanstående fulländat och få den kompetens (kunskap, förmåga & motivation) vi eftersträvar är just motivationen. Motivation är någonting som kommer inifrån, någonting som vi själv måste styra. Den påverkas inte av andra, absolut kan blir vi inspirerade av varandra men för att träna upp vår kunskap eller förmåga så krävs det en inre motivation. Det är då utvecklingen och resultaten kommer, det tar tid men den det är våra inre drivkrafter som gör att vi får och kan använda vår kompetens som ryttare. 

Vilka är dina drivkrafter och hur kan du använda dessa smart för att ständigt utvecklas? Vad motiverar dig mest för att träna upp din förmåga och kunskap?

Kram S

På äventyr

En dröm jag hade som ungdomsryttare var att träna och jobba utomlands, allra helst hos Whitaker i England för det hade Malin Baryard gjort och jag tyckte och tycker att hon är en fantastiskt duktig ryttare. 

När vi var på Euroepiska mästerskapen i Ungern så tävlade även Robert Whitaker där och vi hade tävlat mycket tillsammans redan sedan ponnytiden så vi hängde en del på tävlingarna. Jag pratade lite med Robert om möjligheten att komma över och förstod ganska snabbt att det var mamma Claire som var den som var ansvarig. Tog mod till mig och gick och pratade med Claire och John och redan någon månad senare gick lasset till England. 

Vi lastade lastbilen och tre av hästarna, May Day, Lucky Car Joter och Ircas Commerce. På vägen till England stannade vid i Frankrike i Auvers och tävlade i två veckor för att sedan rulla vidare till slutdestinationen. 

Mina föräldrar lämnade mig och hästarna och lastbilen i Huddersfield i England och där bodde jag i lastbilen i cirka tre månader och hade en otroligt lärorik tid. 

För att kunna finansiera mins egna hästar så jobbade jag så hårt jag bara kunde. Vilket jag hade gjort ändå, har alltid älskat att jobba i team, rida och ta hand om hästarna. Jag mockade och red ungefär 5-6 av deras hästar varje dag , Claire lämnade ut en lista varje morgon och när jag var klar med deras så tog jag hand om mina egna hästar på kvällarna. 

Det var väldigt nyttigt att rida och träna hästarna tillsammans hela dagarna. Vi åkte även på några tävlingar och jag var verkligen välkommen av alla i teamet, vi hade så roligt. Ingen ledig dag, inte en enda på dessa månader men det var ingenting jag tänkte på. Enda anledningen till att jag åkte dit var ju för att jobba, rida och träna och utvecklas som ryttare. Helt perfekt, vilken dröm! Jag lärde mig även att köra i vänstertrafik och min kost bestod av micrad bakad potatis med smör.

Det var ett väldigt sammansvetsat team och det var så roligt att se när John red hästarna. Han varierade underlag hela tiden på varje häst under samma ridpass. Han kunde sitta upp , rida runt lite i ridhuset för att sedan galopperna nere i någon av gräshagarna , upp och hoppa på uteridbanan för att sedan trava iväg på asfaltvägarna i uppförsbacke för lite roadwork. Just detta med träningen för hållbara hästar tog jag med mig mest. Vi red väldigt mycket roadwork med alla hästarna i skritt och trav och i rejäla backar. 

Hästarna spolades alltid av direkt efter passet, in i skrittmaskin och sedan ryktades alla ordentligt. Allt putsades varje dag och kom lastbilen hem från tävling på natten så gick vi alla upp och fixade alla hästar och all utrustning direkt. Hästarna klipptes ungefär var tredje vecka. 

Jag lärde mig mycket av tiden hos Whitakers. Fantastiska ryttare och fin hästhållning , allt väldigt noggrant med mycket varierad träning. Whitakers är ju kända för att tävla med äldre hästar i många år och det är absolut ingen tillfällighet, det förstod jag snabbt. 

Jag vill skicka med er att våga ta kontakt själv och att genomföra era drömmar. Efter tre månader i England så lärde jag mig mer än jag skulle gjort på ett år eller mer, nog för att jag sov 30 av 40 timmar av resan hem så var det värt varenda minut i sadeln och i stallet och jag fick fina vänner för hela livet. 

Kram S 

Presentera hinder

När det är dags att hoppa linjer på träning och tävling så är det många ryttare som fokuserar på vad som inte får gå fel och börjar rida enbart med sin hand och skänkel. Det blir då väldigt lite känsla, sits och röst. Kommunikationen med din häst är avgörande, för hästens skull. 

Här gäller det att fokusera på hur du vill att det ska kännas och hur det inte får kännas. Om du har en negativ inställning eller känsla så behöver du öva på hur du kan få din hjärna att tänka annorlunda. Jag brukar säga till de jag coachar att inte bara repetera banan utan också gå igenom för sig själv hur känslan ska kännas, från start till mål, i varje sväng, på varje linje. Det är någonting som jag tror är viktig, ta gärna fram en runda i tanken där känslan var precis så som du önskar att det ska vara. 

Det är väldigt vanligt att höra ”jag måste komma rätt på hindret” och skulle önska mer av ”jag behöver presentera hindret för hästen på absolut bästa sätt”. Med det menar jag att rida hästen rytmiskt i balans och finnas hos hästen för support för att den ska kunna hoppa hindret så enkelt som möjligt oavsett om det blir lite tidigt eller nära. När ryttaren rider med för mycket hand och broms eller börjar jaga inne banan, det är då hästen blir osäker, ni tappar rytmen och ser inte er distans. 

Det viktigaste arbetet för att minimera dessa situationer är att jobba med markarbete och basen i ridningen. Att jobba med att hästen tar din hjälper oavsett om det är ute i skogen, över hinder eller i ridhuset. Du behöver jobba med att hästen blir lydig för din sits och hjälper utan behöva skänkla på allt vad du kan eller bromsa allt vad du kan, för det är då det blir orytmiskt och svårt att presentera hinderna på bästa sätt. 

Eftersom vi inte vill hoppa för ofta och inte slita på hästarna så förespråkar jag mycket bommar och småhinder med olika linjer och distanser. Exempelvis kan man bygga upp både på rakt och böjt spår 4 galoppsprång, där man varierar med 5,6 och 4 steg, Jobba med att hästen kan korta och länga sig med hjälp av din sits och variera den. Genom att få till galoppen på hästen och att nyttja registret den har så kan du sedan påverka den likadant på hinder och veta vad som behövs för att just din häst ska nå fram på ett bra sätt på relaterade avstånd. Att beskriva känslor är svårt och ridningen handlar så mycket om det, därför är det viktigt att både tänka på och träna på hur du vill att känslan ska vara. 

Glöm inte att precis som med allt annat så krävs det tålamod, support och engagemang för att bli bra på just detta. Vi vill hitta en harmoni med hästen som gör att vi tränar lika bra som vi tävlar. Är du och din häst bäst på att träna eller tävla? Hur kan du hitta kopplingar som gör att du kan ta med dig det positiva från det ena momentet till det andra. Vad tror du krävs för att applicera träning på tävling och vise versa, till syvende och sist så mår både du och hästen bäst av att hålla er till en röd tråd och bra nyttiga upplevelser både på och utanför tävlingsbanan. 

Solsken…

Idag tänker jag berätta en historia som blev en solskenshistoria men som lika gärna kunde ha slutat tvärtom. Tack vare mina föräldrars ödmjukhet för att testa andra vägar trots deras erfarenhet och kompetens med olika typer av hästar och ridning under många år. 

När jag började rida D-ponny så hade jag några riktigt fina ponnyer som jag själv tog upp i de högsta klasserna, tävlade och red åt andra. Min sponsor på den tiden och mina föräldrar kom överens om att vi skulle investera i en ponny som redan hade gjort lite mer med målet att rida europeiska mästerskapen. Sagt och gjort vi åkte över till Irland och provade ett 7 årigt sto som hade gått med Irlands skickligaste ponnyryttare och hade två nyproducerade GP vinster i bagaget bland annat i de stora tävlingarna i Mechelen. 

Jag provred ponnyn, en otrolig vacker ponny i storhästformat med fullblod längre bak i blodet. Vi kom överens och ponny kom hem till gården i Höganäs. Hon var helt fantastisk och jag var förälskad, kärlek vid första ögonkastet och jag hade aldrig fått möjlighet att rida en ”färdig” ponny tidigare. 

Vi tog det sakta framåt och jag lärde känna ponnyn. Otroligt stark, modig men krävde perfekt ridning jämfört med mina lite mindre och mer lydiga ponnyer. Hon var mer som en stor häst så ett helt annat register i galoppen och svår för mig att rida på hinder. Vi lyckades ganska bra i början även i större klasser men rundorna var inte i harmoni och jag missade distanserna och ponnyn blev stressad precis som jag och då kom stoppen. Upp till LA fortsatte det att gå bra för då red jag bättre men så fort det blev MSV B så blev det tvärstopp och jag åkte oftast av. Det blev en ond cirkel och jag blev spänd, nervös och vågade inte rida så som behövdes. 

Ni vet själv när självförtroende får sig en knäpp, det spelade ingen roll att jag visste att ponnyn var bra. Jag var i den åldern att jag inte längre trodde på att det skulle gå och ville själv ge upp. Det fungerade ju så bra på alla de andra ponnyerna men inte med denna så det kunde ju inte vara bara mig det var fel på, eller? 

Min föräldrar, båda duktiga tränare och ryttare på sin tid såghur mitt självförtroende hade rasat och valde att kontakta en väldigt duktig stor häst ryttare i Helsingborgstrakten. Han kom hem till oss tre gånger och hoppade ponnyn. Första gången hoppade hon som jag minns det lite som att hon var av på mitten, hon stampade inte riktigt av. Hon hade såklart också fått ett dåligt självförtroende och vågade inte heller ta av på rätt sätt, hon ville verkligen inte riva. Han fortsatte hoppa och till slut såg man hur ponnyn slappnade av och hoppade genom hela kroppen. Vid gång två och tre hoppade han en riktigt stor bana eftersom det var i de klasserna som jag hade problem. Ponnyn flög över hinderna och jag såg att hon kunde och att hon ville hoppa, spetsade öron och glädje runt banan. 

Det var då jag förstod att ponnyn kan, bara jag rider avspänt, med en mjuk hand och bra skänkel. Men det viktigaste av allt att jag tror på henne och kämpar tillsammans med henne, inte emot henne. 

Helgen därpå åkte vi till Borås ponny Grand Prix och vann MSVA finalen, två veckor senare var vi trea i Grand Prix klassen i Holland i Wierden och året därpå var vi med i laget som tog brons på europeiska mästerskapen i Le Toquet i Frankrike och tog hem flertalet SM medaljer. Sista året startade vi 12 internationella Grand Prix klasser och var placerade i 10 av dessa. 

Detta är en historia som jag ofta tänker på och den slutade ju väldigt väl eftersom mina föräldrar var kloka nog att förstå att det som behövdes för mig och ponnyn inte bara var mer träning på hinder. Det var att få mig att tro på att ponnyn kunde hoppa högre hinder och att jag inte behövde rida annorlunda på henne bara för att det var en högre klass. Jag fick självförtroende bara genom att se att hon kunde. 

Jag kommer ihåg att jag tänkte att hon kan, jag kan – nu behöver jag få henne att vilja göra det tillsammans med mig! Jag kommer också ihåg att flera kommenterade till mina föräldrar att det inte skulle vara bra för mig att se någon annan rida ponnyn, hur kommer det kännas för er dotter? Undrade föräldrarna, de såg det som ett stort nederlag. Jag säger inte att det är så för alla men för mig så kände jag då ett stort intresse i att få tips och råd och tyckte det var väldigt roligt att se hur min fina ponny kunde flyga högt över hinderna och glädjen i hennes ögon att känna att hon lyckades. Verkligen ett genombrott och så viktigt för våra år tillsammans. 

Det var i övrigt tack vare denna ponny som steget till stor häst var enklare än det möjligtvis hade varit utan henne. Jag fick lära mig att rida på riktigt och att vara ödmjuk till samarbetet i teamet och till ponnyn. 

Vi hörs

Kram S 

Jobba med rädslor

Att jobba med hästar och ridning framkallar många olika typer av känslor som ibland kan vara svårt att hantera. Ett exempel på en sådan känsla är rädsla.

Att utmana sin egen komfortzon, arenan där allt känns tryggt och bra kan vara förvirrande, läskigt men där utvecklingen om man vågar i slutändan leder till nya krafter genom självförtroende och belöningen blir stor. 

Alla ryttare är rädda för någonting så var inte rädd för att vara rädd och våga säga till din omgivning att du tycker att saker är läskiga. Då kan man ha en dialog och prata om varför och på så sätt lära sig att hantera det. Exempelvis kunna bemöta rädslan gradvis alternativt utmana rädslan mer ofta helt beroende på situation och individ. Din egen rädsla är faktiskt en stor outnyttjad resurs som kan om man väljer att jobba med den, ta dig framåt. Alltså en möjlighet att ta dig som ryttare till oanade höjder. Adrenalinet som pumpar i kroppen när du upplever rädsla är samma adrenalin som du känner när du är glad och har lyckats med någonting bra, exempelvis vunnit en tävling.  

Huvudsaken är att du vågar och provar på lite nya saker med jämna mellanrum utanför din komfortzon. Att du utmanar dig själv genom att göra saker som du tidigare varit rädd för. Ta små steg i taget, med små steg kommer du väldigt långt. Det viktiga är att du kliver ut ur trygghetsbubblan då och då. Du kommer att vänja dig vid att känna dig lite nervös och obekväm, men det går över fortare än du anar. Osäkerheten kommer snart att ersättas av en känsla av nyfikenhet och en positiv förväntan.

Om du tänker på när nu stöter på motstånd eller misslyckas, när allt känns otroligt motigt då finns det en möjlighet att lösa problemet genom att du tar tag i det. 
Tänk inte panik när saker och ting börjar gå åt skogen. Tänk kontroll istället. För det är det, det handlar om. Det handlar om att programmera din hjärna att se möjligheterna istället för svårigheterna. 
Tänker du kontroll kan du istället styra dina tankar till att använda allt det du lärt dig. Det är enklare att tro på dig själv, att förvandla oro till förväntan och rädsla till energi.

Tänker du “panik”, eller “det går inte”, eller “jag orkar inte”, så får du garanterat panik. Ingenting kommer att gå vägen och du kommer garanterat att inte orka kämpa emot rösten som vrålar ”ge upp”. Det är ändå ingen idé för du är ju värdelös i ditt huvud.

Hur hopplösa saker och ting än verkar just nu, finns det alltid en lösning. Ingenting varar för evigt, inte ens de jobbigaste träningspassen. Det kommer att bli bättre om du tillåter dig själv att träna på det tillsammans med ditt team. 


Om du en gång tagit itu med ett problem eller ansträngt dig för att förverkliga en dröm eller en plan, finns det ingenting som heter misslyckande även om saker och ting inte blev som du hade tänkt, planerat eller hoppats. 
Det finns bara erfarenhet, beslut och dess konsekvenser och resultat. Den enda gången som ordet misslyckande förtjänar sin plats i sammanhanget, är när du inte ens försökt.

Att övervinna rädsla är ingenting nytt om du tänker efter. Det har du gjort förut. Många gånger. Du har gjort en massa saker som du från början inte hade en aning om hur man gjorde för att det hör till livet med häst. En del saker gjorde du kanske fast du inte ville, vågade eller ens trodde att du klarade av, men det gick ju bra, eller hur?

Nytt år nya möjligheter

Tävlingarna är igång igen, det är inte så mycket uppehåll som det var förr i tiden utan nu vilar man över jul och nyår och sedan kör det igång igen. Om man vill! Just nu jobbar jag mycket avsuttet med mina elever och deras föräldrar kring deras tävlingsplanering och elevens målsättning.  

Det är viktigt att göra en bra tävlingsplanering och att göra en ännu bättre träningsplanering. Det går inte att köra på året om hela tiden och att toppa formen till de viktigaste tävlingar är inte lätt men absolut inte någonting omöjligt. Givetvis kan allt hända och planen är bara just en plan, den är en fingervisning på vart ni är på väg och den kan komma att ändras. Den ger fokus och struktur i teamet och man kan planera och visualisera det kommande året. Vi brukar fokusera på kommande sex månaderna, ibland endast kommande tertial. 

Ta hjälp av er tränare att kika in på planen, sätt era mål och lägg upp träningsplaneringen efter densamma. Tänk på att målen ska inspirera och utmana dig samtidigt som de är realistiska och glöm inte de viktiga delmålen. 

Förutom faktiska tävlingsmål så glöm inte andra viktiga mål som gör att helheten knyts samman. Det kan vara att lära din häst byta galopp, att med hjälp av verktyg behärska sin nervositet, att våga galoppera i skogen eller att lära sig bandagera din häst. Det finns massor av exempel som är lika viktigt som en felfri runda i LA. Bygg era mål på både och, det är en bra utgångspunkt tycker jag. 

Det spelar ingen roll hur talangfull du är som ryttare om du jobbar utan en plan, utan passion och hårt arbete så blir planeringen bara en text på ett vitt papper. Behåll fokus även när det känns motigt så ska du se att du kan lyckas med det som igår kändes helt omöjligt. 

Kram S