Öva på din balans i en serie

Hoppa serier är utvecklande och nyttigt både för ryttare och häst mellan banhoppningen och den övriga träningen.

Idag hjälpte min mamma mig och en kompis med träningen. Vi byggde upp en lite längre serie. Markbom på ca 2,5 meter sedan 4 stycken kryss med 3 meter mellan varje och avslutningsvis en kryssoxer med 6 meter från sista krysset till oxern med en bom på marken mitt imellan på 3 meter så att hästen tar ett lika långt steg från sistan krysset fram till oxern.

Vi satte oxern ganska nära väggen, med endast två galoppsprång och använde även bommar mellan hinderna och landningen som en portal för att hjälpa till med att få hästarna att hoppa spikrakt. Man känner verkligen hur man kan fokusera på sin egen sits, eftergift och balans i stigbyglarna samtidigt som hästar jobbar på, genom kroppen och tänker själv. En fantastisk övning tycker jag på många sätt och vis.
Vi började passet med att trava bommar med ett kort steg mellan och sedan även med ett längre steg. Vi gjorde det på serpentinbågar och hade bommarna på medellinjen, det är skönt att kolla så att servon, gas och broms fungerar.
Vi travhoppade även en låg vattenmatta och en hängande plastmatta innan vi började med serien. Vi började väldigt lågt och enkelt för att på slutet hoppa en ganska bred oxer och få språngkurvan optimal och sedan snabbt i balans med framåttänk genom svängen i landningen.
Jag gillar att bygga upp hästarna med studs och serier och tycker att det är väldigt lösgörande och stärker hästarna mellan andra mer banhoppningsriktande övningar.
Det är dessutom väldigt roligt för ekipage.
Kram S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *