Förebygga skador …

Låt oss prata lite om värme och kyla…

Det är viktigt hur vi tar hand om våra fyrbenta efter ett hårdare pass. Vi har redan talat om hur viktigt det är att trava och skritta av sin häst men det räcker inte där. När man kommer in i stallet om hästen har varit svettig så ryktar vi eller tvättar bort svetten ordentligt så att hästen slipper stå med intorkad svett i pälsen, inte så mysigt och kan framkalla både klåda och skav.

Om man spolar av hästen så är det viktigt att hästen får på sig ett bra absorberande täcke på sig efteråt, är det sol och varmt så kan det var en härligt med en promenad för att låta hästarna torka i solen.

Eftersom det mestadels är tävlingsponnyer och tävlingshästar som jag jobbar med så brukar jag rekommendera en variation av produkter för att ta väl hand om hästarnas ben och kropp efter ansträngande träningspass.

Variationen jag rekommenderar är liniment, kyllera, kallt vatten och stallbandage. För vissa som inte har eget stall kan just stallbandage bli ett problem att få av på morgonen då det inte ingår som service i stallets rutiner och då kan de andra alternativen vara att föredra.

Liniment brukar jag använda på hästens alla fyra ben, bakknän, rygg och lårmuskulatur. Liniment använder man för att öka blodcirkulationen hos hästen och det hjälper hästen för återhämtning samt förebygger träningsvärk. Det finns olika typer av liniment, de som både är kylande och värmande samt de som endast är kylande. Kyla gör så att blodkärlen drar ihop sig och minska svullnader. Det är viktigt att ha koll på din hästs hud, en del liniment är stakare än andra och kan orsaka små brännskador.

Det är även väldigt bra för svullnader att kyla med kallt vatten eller att använda kylbandage och låta dessa vara på ett par timmar efter ett hårt pass eller när en svullnad har uppstått. Det är väldigt effektivt att kyla med kallt vatten under förutsättningen att man spolar tillräckligt länge 15-20 minuter per ben krävs för att kylningen ska vara tillräckligt effektiv.

Lera för häst är enkel att använda och verkar en längre tid. Leran fungerar som en värmeväxlare. Man stryker på ett tjockt jämt lager på hästen ben låter den sitta kvar tills den har torkat helt. Leran bidrar till att värmen dras ut från hästens ben och tränger längre in och därmed ger en djupverkande, effektiv avkylning. Jag brukar ta lera ovanför hoven upp över knäna och sedan även på hästens bakknän som är minst lika viktiga att ta hand om på ett bra sätt.

Lera ger den längsta kylande effekten. För en ännu längre avkylning så kan man ta tidningspapper utanför lindan, paddaroch sedan stallbandage över natten eller i transporten hem från tävling. Genom att bandagera över leran får man först en kylande effekt och därefter en längre värmande effekt.

Stallbandage är till för att ge värme, öka blodcirkulationen, ge stöd och skydd. Dessa är lite bredare än vanliga lindor och är oftast gjorda i ett tjockare material som inte är lika töjbart. Det är väldigt viktigt att ha paddar under stallbandagen och gärna att de sticker ut ett par centimeter både nedanför kotan och upp över knäet. Stallbandage är också bra ur skadesynpunkt och hindrar hästen från att trampa på sig exempelvis på natten på meeting i en ny miljö eller när du transporterar din häst.

Observera att du aldrig har stallbandage på din häst om du inte har fått en lektion av en kunnig person i hur man bandagerar en häst, det kan få förödande konsekvenser.

Hoppas detta kan hjälpa dig lite på vägen i att ta hand om din häst efter ett mer intensivt träningspass.

Kram S

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *