Att rida fram på tävling

Att rida fram sin häst på ett bra sätt på tävling anser jag är viktigare än själva framhoppningen, på tävlingsdagen är det här samspelet mellan häst och ryttare startar och alltså det mest avgörande momentet till att åka hem med ett bra resultat.

Hästen behöver vara varm i hela kroppen för att kunna prestera och hoppa på ett bra sätt. Kommer du in på framhoppningen med en häst som inte är tillräckligt uppvärmd så kommer hästen förmodligen att spänna sig och de första sprången på framhoppningen kommer inte att kännas så som du önskar, vilket leder till onödig stress och nervositet för de flesta.

Det kan vara bra att kika runt lite på tävlingsplatsen innan ni lastar av för att se hur framridningsmöjligheterna ser ut, ibland har vi en stor yta iför framridning ibland endast ett litet ridhus. En bra sak att tänka igenom är hur du kan använda din plan och upplägg på just den här tävlingsplatsen. Desto mer sådant du har med dig innan du sitter upp på din häst, desto mindre frågetecken och stress blir det när du är tillsammans med din häst och börjar att rida fram.

Ett generellt upplägg för framridningen på tävling är att ha hästen ute (sadlad och klar) att skrittas för hand när det är ca 20-22 ekipage före, därefter sitter man upp när det är ca 17 ekipage kvar och börjar trava när det är 15 ekipage före. Jag tycker att de första 5 minuterna på uppvärmningen både hemma och på tävling endast ska vara trav och galopp på lätt tygel och i lätt sits så att hästen får optimala förutsättningar att komma igång.

Efter den enkla uppvärmningen så är det dags att kolla gas och broms genom små tempoväxlingar, mjuka avbrott och igångsättningar. Tänk på att allt man inte har gjort hemma i markarbetet och konditionsträningen inför en tävling är för sent att göra på själv tävlingsdagen, framridningen är inte ett dressyrpass. Väl på tävlingsplatsen känner vi bara efter så att hästen känns mjuk, lyssnar fint för hjälperna och ser till att hästen får bästa förutsättningarna inför framhoppningen. Mitt bästa tips är att hålla en positiv energi genom att andas och att aldrig bli frustrerad så det går ut över dina känslor och därmed din häst.

Jag tycker också att det är väldigt bra att rida lite öppna med sin häst när man rider fram, att känna att hästen flyttar sig fint undan för båda skänklarna och även lägga några mindre volter i galoppen i samband med tempoväxlingarna eller att använda sig av en större 8-volt. En 8-volt är för övrigt väldigt bra att rida på då man per automatik behöver rak rikta hästen och hela tiden få med sig yttersidan samt rida ut bra i hörnen.Tänk på att få in bra skrittpauser under uppvärmningen så att hästen inte blir trött, keep your horse happy!

Det är ofta som ryttaren är nervös på tävlingsdagen och jag har upplevt att genom att ha en plan för hur vi rider fram från början så hamnar inte nervositeten i fokus utan snarare istället hästen på ett naturligt sätt. Vi förflyttar fokusen till kommunikationen mellan ryttare och häst direkt. En tydlig grund plan som sedan efter mer rutin och olika typer av hästar förfinas och utvecklas så slappnar ekipaget av lite snabbare. Det blir mer fokus på sig själv och sin häst än allt annat som pågår runt omkring. När ryttaren vet exakt när den ska sitta upp och sedan hur framridningstiden kommer se ut så blir det ryttarens viktigaste uppgift.

Träning ger som vi vet färdighet, likaså är det med framridningen. Den är viktig att träna på och repetera så att man få in ett bra system som alla i teamet är medvetna om. När systemet sitter så är det mycket lättare att hantera yttre omständigheter som ibland kan förändra tiden fram till din start, du kommer att känna dig mycket tryggare och din häst känner sig då per automatik mycket lugnare.

Prata gärna ihop er hemma och gärna med er tränare hur er framridning ska se ut för att ni ska lyckas på bästa sätt med nästa moment som är framhoppningen.

Mer om detta kommer snart.

Kram S

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *