Ryttarens viktigaste tankefrö

Idag tänkte jag skriva om det viktigaste vi har att lära som ryttare, ordet ödmjukhet. Det brukar vara en stor vändpunkt när man som ryttare känner och förstår att det som händer beror på dig som ryttare och inte på hästen, banbyggaren, mamma eller pappa.

Inom ridsporten är det lätt att skylla på hästen om någonting går fel, stavhopparen kan inte skylla på staven, golf eller tennisspelaren heller inte på bollen. Kom ihåg att om hästen eller ponnyn gör fel beror det på att du själv är otydlig i din hjälper, att du inte är förberedd mentalt, ponny är otränad eller utsätter din häst för uppgifter ni inte är redo för ännu. Beter sig din häst annorlunda mot var den brukar och inte känns pigg eller fräsch så uppmuntrar jag alltid till ett blodprov och en koll hos någon som ni har förtroende för.

Vi vet att alla hästar inte hoppar svår hoppning och på tal om att utsätta sin häst för en för svår uppgift så är det viktigt att blicka tillbaka till er målsättning och plan. Att ta handen på hjärtat och fundera igenom hur ni återigen kommer vidare framåt. Det är fullt naturligt att få bakslag och alla får det, nyckeln här är hur man tar sig ur ett sådant. Det är oftast klokt att backa tillbaka något steg. Kanske träna lite oftare på lägre höjder eller att helt ta en break från hoppning och tävling och bara hitta motivationen och glädjen igen. Tänk på att det är ni tillsammans som gör detta, det är du och din ponny och därför är ridsporten unik och alldeles fantastisk!

Den dagliga träningen handlar mycket om att jobba med era potentialer och att förbättra dessa. Exempelvis att rida hästen i en stark galopp, att kunna länga och minska på steget, få hästen att slappna av, bjuda framåt och att kunna rakrikta sin häst. Det viktigaste hos en hopphäst är att den är i balans och detta gäller även för dig som ryttare. Du behöver kunna behärska din kropp och träna själv för att få en bra balans och känsla. Det häftigaste som finns är när man blir medveten kring vad det är som du gör som får det att kännas på ett visst sätt tillsammans med din häst. Enkelt förklarat så menar jag hur du använder dina hjälper, hur du påverkar med din sits och även väldigt viktigt hur du använder din röst när du rider din häst.

Den dagliga skötseln och tiden tillsammans med din häst är lika viktigt, det kan finnas många anledningar till att din häst känns ur form. Dessa tecken är lättare att läsa av desto mer du har umgåtts med din ponny. Det är viktigt att gå igenom din ponny regelbundet, att känna igenom benen, kroppen, hovar och att titta hur hästens blick ser ut. När tog du tempen på din häst senast? Vet du vilket som är en normal temperatur för din häst?

En häst eller ponny står inte 23h av dagen och funderar på hur den kan göra livet surt för sin ryttare under dagens ridpass. Det finns ingen häst eller ryttare som är perfekt i alla delar och när man köper en häst så vet man inte på förhand vad resultatet ska bli.

Jag tycker alltid att man ska sträva uppåt och för att få input till din häst kan det vara bra att ibland låta en mer rutinerad ryttare rida och hoppa din ponny. Det har jag stor erfarenhet av och har man rätt inställning till det så kan det förflytta berg rent känslomässigt och resultatmässigt. Lyssna till den som står på marken, bli inte arg även om du ”har en sådan dag”. Det är viktigt att ta till sig kritik och försöka att förbättra sig varje dag tillsammans med sin häst. Om det inte fungerar, andas och analysera varför.

Tillsammans med ditt team kommer du att nå din målsättning, du är aldrig ensam.

Ödmjukhet var ordet, Kram S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *